Index strachu – aktualizácia jún 2012

13.07.2012 21:03

Posted by
|

Permanentná diskusia ohľadne toho, že zlato neposkytuje žiadny výnos, ho často diskvalifikuje z investičného záujmu mnohých investorov. Tento pohľad však zabúda na skutočnosť, že poskytovanie výnosov, by úloha zlata ani nemala byť. Jeho hlavnou úlohou je totižto zachovávanie hodnôt, ktoré ste vyprodukovali. Úspory a likvidita, ako aj zaistenie sa, má svoju jednoznačnú hodnotu pre ľudí. Hlavne v časoch neistoty. Zlato sú stabilné peniaze a majú i vlastnosť poistenia sa proti problémom nekrytých mien. A koľko by ste boli ochotní zaplatiť za to, že Vaše ťažko zarobené bohatstvo nebude ovplyvnené arbitrárnymi rozhodnutiami a režimom neistoty, ktorý je spojený so súčasným monetárnym systémom?

Faktom ostáva, že ľudia z celého sveta, a dnes primárne z Ázie, sú ochotní sporiť si prostredníctvom žltého kovu. Vedia, že čokoľvek sa stane, či už politickému systému, ich ekonomike, alebo mene, ktorú používajú, tak peniaze v podobe zlata ostanú. Nemusia byť nikým povzbudzovaní alebo prehováraní do toho, aby vlastnili a kupovali zlato. Sami sa dobrovoľne rozhodli ho vlastniť z dôvodu, že zlato uchováva hodnoty.

Niektorí ekonómovia hovoria, že aj ponuka zlata sa môže časom zvyšovať. Môžu sa nájsť a ťažiť napr. nové ložiská, môžu sa ťažiť asteroidy. Pekné argumenty. Ale čo je to proti tomu, že FED, alebo ECB, alebo akákoľvek iná centrálna banka, môže vytvoriť nové peniaze z ničoho. Len kliknutím tlačidla na počítači. Potom ale ťažiť drahý kov, je o niečom úplne inom. Vyžaduje to dodatočné náklady a samozrejme nemalé (musíte nájsť relevantné a nákladovo a výnosov relevantné ložisko a zároveň vynakladať prostriedky na samotnú ťažbu). Inými slovami sa ponuka a dopyt v sektore ťažby zlata samozrejme pohybuje omnoho pomalšie, ako „tlačiarenské“ stroje centrálnych bankárov.

Zdroj: https://www.goldmoney.com/gold-research/felix-moreno-de-la-cova/fear-index-update-june-2012.html

Zlato má svoju hodnotu, ale existuje aj nejaká iná metóda na jej kvantifikáciu? Práve o to sa pokúša tzv. Index strachu, ktorý zostavil James Turk (GoldMoney) a ktorý sa snaží odmerať relatívnu hodnotu zlata a to prostredníctvom porovnania veľkosti zásob zlata, ktoré kryjú americkú menu a ceny zlata vyjadrenú v dolároch, voči množstvu dolárov v obehu (indikátor M3).

Zdroj: https://www.goldmoney.com/gold-research/felix-moreno-de-la-cova/fear-index-update-june-2012.html

Tento index nám dáva predstavu o tom, či je zlato nadhodnotené alebo podhodnotené v prípadoch, keď je dolárová rezervná mena na tom dobre alebo zle. Index strachu stúpol na 10% v 80-tych rokoch minulého storočia a bol na úrovni 30% pri veľkej hospodárskej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia. V roku 2001 bol na úrovni 1%. Dnes sa pohybuje pod úrovňou 3%.

Zdroj: https://www.goldmoney.com/gold-research/felix-moreno-de-la-cova/fear-index-update-june-2012.html

Po malej pauze v roku 2010 sa ponuka dolárov pomaly zvyšuje. Eurokríza dokonca zvýšila dopyt po dolári a je pravdepodobné, že ponuka dolárov presiahne tento rok 15 biliónov. Ak sa to stane, tak potom bude každý gram zlata, ktorý je držaný v rezervách FED-u, kryť približne 1800 USD. Suma sumárom, to bude okolo 56 000 USD za uncu zlata držanú americkou vládou. Je jasné, že aj keby FED prestal dnes vytvárať nové peniaze, zlato ostane značne podhodnotené (a asi nevyskočí na danú úroveň). Ale keď fiškálna a monetárna Keynesiánska politika začne nahryzovať dôveru v dolár a začne ohrozovať jeho status rezervnej meny, Index strachu nám veľmi dobre ukáže, kam až sa môže cena zlata vyšplhať.

Aj z tohto dôvodu asi centrálne banky sveta začínajú postupne nakupovať zlato v roku 2012. Načo by inak nakupovali niečo, čo je len „ďalšou“ obyčajnou komoditou.

 

Z originálu od Félix Moreno de la Cova, voľne preložil Matúš Pošvanc